Dlatego też temat żywienia, zarówno aspekty praktyczne, merytoryczne i szeroko pojęta edukacja traktowana jest przez nasz zespół jako priorytet i codzienne wyzwanie.
Żywienie Mieszkańców Domu Pomocy Społecznej im. Bpa Stanisława Stefanka w Kolsku odbywa się na terenie jadalni. Miejsce to usytuowane na parterze obiektu jest dostępne dla wszystkich podopiecznych.
Mieszkańcy w ramach żywienia całodobowego otrzymują następujące posiłki:
- śniadanie,
- II śniadanie (dieta cukrzycowa i osoby z otyłością),
- obiad,
- kolacja,
- posiłki dodatkowe traktowane jako dojadanie (dla wszystkich Mieszkańców).
Podopieczni spożywają w jadalni posiłki w systemie dwuzmianowym.
Godziny wydawania posiłków:
- śniadanie 8:30 – 10:30,
- II śniadanie 11:00,
- obiad 13:30 – 15:30,
- kolacja 17:30 – 19:30.
Dzięki wyraźnie określonym normą czasowym posiłków, Mieszkańcy przyzwyczajają organizm do konkretnych godzin pobierania pokarmu, wymuszając tym samym prawidłowe działanie ośrodków głodu i sytości.
Czas wydawania podstawowych posiłków wynosi 2 godziny. Dopuszcza się odstępstwa od tej zasady. Dotyczy to sytuacji, kiedy mieszkaniec np. wyjeżdża na konsultacje medyczne, umówione badania czy jego wizyta przedłuża się, współpraca między osobami wydającymi posiłek, pielęgniarkami i innymi pracownikami placówki umożliwia swobodny przepływ informacji i podanie posiłku, w tej sytuacji, w innych godzinach, mając na uwadze dobro i potrzeby Mieszkańca (podjęcie problemu i rozwiązywanie go indywidualnie).
Jadłospisy układane w formie tygodniowego menu uwzględniają m.in.:
- chorobę główną,
- choroby współistniejące,
- sezonowość produktów i ich urozmaicenie,
- zbilansowanie pod względem wartości energetycznej i odżywczej, z uwzględnieniem wpływu określonych składników diety na samopoczucie w tym m.in. prekursorów do biosyntezy neuroprzekaźników wpływających na nastrój.