Jednym ze sposobów wpływających na dobre samopoczucie osób cierpiących na przewlekłe choroby psychiczne jest odpowiednie żywienie. Związki przyczynowo-skutkowe między składem diety a samopoczuciem zdają się być już udowodnione. W przypadku osób z zaburzeniami psychicznymi ważne jest, aby dieta była zbilansowana pod względem wartości energetycznej i odżywczej. Taki bilans jest kluczowy dla utrzymania prawidłowego stanu odżywiania, wspomagania farmakoterapii oraz sprzyjania poprawie nastroju. Prawidłowa kompilacja składników odżywczych może wpływać na zmniejszenie lub łagodzenie objawów m. in. niepokoju, przygnębienia, pobudzenia czy agresji.
Dlatego też temat żywienia, zarówno w praktyce, jak i w aspektach merytorycznych, a także w szeroko pojętej edukacji, jest przez nasz zespół traktowany jako priorytet i codzienne wyzwanie.
Żywienie Mieszkańców Domu Pomocy Społecznej im. Bpa Stanisława Stefanka w Kolsku odbywa się na terenie jadalni. Miejsce to usytuowane na parterze obiektu jest dostępne dla wszystkich podopiecznych.
Mieszkańcy, w ramach żywienia całodobowego, otrzymują następujące posiłki:
- śniadanie,
- II śniadanie (dieta cukrzycowa i osoby z otyłością),
- obiad,
- kolacja,
- posiłki dodatkowe traktowane jako dojadanie (dla wszystkich Mieszkańców).
Podopieczni spożywają w jadalni posiłki w systemie dwuzmianowym.
Godziny wydawania posiłków:
- śniadanie 8:30 – 10:30,
- II śniadanie 11:00,
- obiad 13:30 – 15:30,
- kolacja 17:30 – 19:30.
Dzięki wyraźnie określonym normom czasowym posiłków, Mieszkańcy przyzwyczajają organizm do konkretnych godzin spożywania pokarmu, wymuszając tym samym prawidłowe działanie ośrodków głodu i sytości.
Czas wydawania podstawowych posiłków wynosi 2 godziny. Dopuszcza się odstępstwa od tej zasady. Dotyczy to sytuacji, kiedy mieszkaniec np. wyjeżdża na konsultacje medyczne, umówione badania czy jego wizyta przedłuża się, współpraca między osobami wydającymi posiłek, pielęgniarkami i innymi pracownikami placówki umożliwia swobodny przepływ informacji i podanie posiłku, w tej sytuacji, w innych godzinach, mając na uwadze dobro i potrzeby Mieszkańca (podjęcie problemu i rozwiązywanie go indywidualnie).
Jadłospisy układane w formie tygodniowego menu uwzględniają m. in.:
- chorobę główną,
- choroby współistniejące,
- sezonowość produktów i ich urozmaicenie,
- zbilansowanie pod względem wartości energetycznej i odżywczej, z uwzględnieniem wpływu określonych składników diety na samopoczucie, w tym m. in. prekursorów do biosyntezy neuroprzekaźników wpływających na nastrój.